Mój przepis jest taki:
-do zakwasu dodajemy mąkę żytnią (typ 1720 lub 2000, zależy jaki chcemy) np. 1 szklankę, trochę ciepłej wody, mieszany o odstawiamy na 8-12 godzin
-następnie dodajemy resztę składników, mąka/mąki, ziarna, sól i woda (wody około 1 litra, na 1 kg mąki), mieszamy i zostawiamy do rośnięcia na około 2 godziny
-przekładamy do blaszek i zostawiamy do rośnięcia na około 1 godzinę
-rozgrzewamy piekarnik do 200 st., chleb w blaszkach (jak jest wyrośnięty) smarujemy zimną wodą i wkładamy do piekarnika
-pieczemy około 40 min.
-chleb wyrzucamy z blaszek (jak ładnie wyskakują, to znaczy że upieczone) na półeczkę w piekarniku do góry nogami i dopiekamy blade spody kilka minut
-po wyjęciu z piekarnika smarujemy gorące chlebki zimną wodą, będą miały lśniącą skórkę.
smacznego